ožujka 01, 2011

Perut - Prirodni lijekovi i kupke

Sunčajte se! 30min dnevno vam je dovoljno. Ljetovanje može privremeno i na izgled smanjiti prhut. Često kupanje u moru u kombinaciji s intenzivnim UV zračenjem uklanja masni sloj, ljuskice i gljivice s vlasišta. Poznato je da je slana voda dobra za suhu kožu i potiče obnavljanje prirodne zaštite kože. No istovremeno, slana voda i sunce loše utječu na samu kosu: izbjeljuju je, čine je grubom, suhom i teškom za oblikovanje. Zato je najbolje koristiti dobar šampon protiv prhuti koji njeguje i vlasište i kosu.images
Smirite se! Stres također jako djeluje na stvaranje prhuti. Luk je bogat sumporom i on ima ljekovita svojstva u borbi sa gljivicama koje uzrokuju prhut. Ma koliko čudno zvučalo, prepolovite luk i trljajte ga po vlasištu.
Ljekovita svojstva imaju i bijeli luk i origano. Jediti ih , ali i trljajte po vlasištu. Kosu perite sa sapunima na bazi sumpora jednom tjedno i izbjegavajte proizvode za kosu koji sadrže alkohol i jaka sušila za kosu koja isušuju vlasište. Deset minuta kuhajte četiri žlice osušene majčine dušice i 10dcl vode, procijedite i ohladite. Po čistoj i suhoj kosi natopite tjeme, umasirajte i ne ispirite.  Polovicu ostavite za sljedeći dan. Kistom nanesite maslinovo ulje na tjeme, stavite kapu za kupanje i držite 30min. Isperite šamponom protiv prhuti.
Osim šampona protiv peruti, kojih danas na tržištu ima zaista velika količina, evo jednog prirodnog načina koji pomaže u borbi s tim ružnim problemom. Jedan ili dva dana prije pranja glave glavu je potrebno natrljati salicilnim uljem (100 grama ricinusova ulja s 10 grama salicila). Trlja se koža glave, ne kosa: kosa se raščešlja, i nakon toga se vatom namočenom u otopinu maže glava. Otopina bi trebala ostati na glavi cijelu noć.
Jabučni ocatocat
Jednostavan i efikasan prirodni lijek za perut koji su koristile i naši stariji srodnici je mazanje korijena kose jabučnim octom. U posljednju vodu za ispiranje kose treba dodati malo jabučnog octa, jer uspostavlja zdravu pH ravnotežu vlasišta.
Ocat u kosi pomaže protiv prhuti, a nanosi se nakon šamponiranja. Najbolji izbor je šalica blagoga jabučnog octa koji se miješa sa šalicom vode. Nakon minute ispire se hladnom vodom. Kiseli pH octa stvara nepovoljnu okolinu za širenje prhuti.
Aspirin
Rastopite dva Aspirina u vodi, nanosite tu smjesu na kosu i gledajte kako perut nestaje. Naknadno na kosu stavite regenerator za hidrataciju kose. Aspirin je drugo ime za acetilsalicilnu kiselinu.
Aktivni sastojci aspirina, derivati salicilne kiseline, koriste se kao aktivni sastojci u nekim medicinskim šamponima namijenjenim liječenju ozbiljnih kožnih poremećaja kao što su seboreja, atopični dermatitis i psorijaza. Veća koncentracija salicilne kiseline, kao i glikolična i laktična kiselina, također se koriste u proizvodima za piling, te u manjim omjerima, kao specijalni proizvodi za suhu kožu.
Ipak, sama salicilna kiselina neće dugoročno riješiti problem prhuti. Za to vam trebaju protugljivični sastojci koji se nalaze u šamponima protiv prhuti.
Prhut možete liječiti i biljnim šamponima
Primjerice, čajevac je prirodni antibiotik i sprječava razmnožavanje uzročnika.  Prije korištenja, napravite test na koži lakta i opričekajte jedan dan. Tako ćete se uvjeriti da vam čajevac ne uzrokuje alergijsku reakciju.
images 7images 6images 5


Nema komentara:

Objavi komentar