ožujka 01, 2011

Riješite se prhuti

Ružne bijele mrvice koje se vide na crnoj odjeći i stvaraju nam neugodnosti. Da, riječ je o prhuti s kojom se bori jedna od pet odraslih osoba. No što je to prhut i kako je se riješiti?perut
Vjerojatno nema čovjeka koji barem jednom u životu nije imao prhuti u kosi, a to dokazuje podatak da čak 87% osoba ima povremenih ili stalnih problema sa prhuti.
Što je u stvari prhut? Radi se o kroničnom stanju vlasište, kada se po koži glave pojavljuju bjelkaste ljuskice uz čestu pojavu svrbeža. Riječ je o najblažoj formi seboreje - seboroičnog dermatitisa, koji se osim pojavom ljuski u području vlasišta, izražava i upalnim promjenama, crvenilom, osobito po rubu kose, u obrvama i na licu. Perut prati svrab, a kao posljedica češanja javljaju se mali plikovi na koži glave. Ona je neugodna, ali ne ugrožava zdravlje. Najčešće se javlja kod osoba sa pojačanim mašćenjem kose i kože lica.
Vlasište pogođeno prhuti ima oštećenu zaštitu kože i zbog toga je podložnije iritacijama. Prhut je potpuno prirodan fenomen. Kao i ostale stanice kože, stanice vlasišta se obnavljaju. Ove ljuskice obično su izuzetno male i nevidljive golom oku. U slučaju pojave prhuti, dolazi do povećane proizvodnje rožnatih stanica koje se nakupljaju u nepoželjne vidljive ljuskice. Ovaj ubrzani rast često je potaknut gljivicom Malasezijom.
Prhut uzrokuje gljivica, a javlja se i na suhom i masnom vlasištu, a budući da se gljivica hrani lipidima u sebumu vlasišta bolje joj je na masnom vlasištu. Povezana s metabolizmom, aktivnost ovih mikroorganizama iritira vlasište koje često postaje iziritirano i osjetljivo. Otprilike jedna od pet odraslih osoba pati od vidljive prhuti. Izgleda da je problem češći kod muškaraca nego kod žena jer otprilike 50 posto muškaraca ima problema s prhuti barem jednom u životu. Muškarci s masnim vlasištem češće se susreću s ovim problemom od onih sa suhim vlasištem.
60353483Kod ozbiljnih problema prhut nije ograničena samo na vlasište, te se može javiti crvenilo i prhutanje kože. Teži oblik je seboroični dermatitis, kojeg karakterizira i upala kože, a masne ili suhe ljuskice javljaju se na nosu, obrvama i ušima.
Prhut nije zarazna, no na žalost nije izlječiva. Uzrok prhuti je najvjerojatnije povezan sa gljivicama Pityrosporum ovale ili Mallesezia furfur. Ona inače prirodno živi na našoj koži tokom cijelog našeg života i uglavnom ne uzrokuje probleme. Njeno prekomjerno razmnožavanje, kao i imunološka reakcija organizma zbog poremećenih uvjeta u vlasištu, uzrokuje najčešće nevidljivu upalu i ljuštenje kože u vidu prhuti. Više faktora utiče na nastanak ovog poremećaja. Individualna sklonost i genetska predispozicija, kronični umor i stres, klimatske promjene, začini iz hrane koji se luče lojem, previsok pH kože glave zbog prečestog pranja kose ili nekvalitetnih proizvoda za njegu.
Uvjeti u okolini, kao što je centralno grijanje zimi, mogu isušiti vašu kožu, oslabiti prirodnu barijeru kože i tako potaknuti stvaranje prhuti. Zapravo, prhut je češća zimi nego u drugim dijelovima godine jer je zrak vani suši. U to doba godine vlasište često svrbi i ljudi se češkaju, a da to ni ne primijete. Češkanje samo pogoršava prhut, ali i oštećuje korijen kose, a rezultat toga je pucanje te čak i ispadanje kose.
S druge strane dermatolozi tvrde da je prhut tip kožne bolesti s kliničkim nazivom Seborrhea capitos ili pretjerana proizvodnja sebuma. Ipak,  prhut se može vrlo učinkovito držati pod kontrolom, uz redovitu uporabu sredstava koja se koriste za sprječavanje i liječenje prhuti.
Liječenje može biti lokalno, šamponom ili losionom namijenjenom odstranjivanju peruti. Oni sadrže protuupalne tvari i sredstva za uklanjanje masti s vlasišta. Kada je količina peruti velika, kad se uz crvenilo javlja i svrab, preporučuje se pregled dermatologa koji će prepisati terapiju.
Proizvodi za njegu kose ili kemijski tretmani ne mogu uzrokovati prhut. Ipak mogu pogoršati postojeći problem jer agresivni šamponi, proizvodi za oblikovanje kose koji sadrže alkohol, izbjeljivanje, bojanje, proizvodi za trajno oblikovanje te ravnanje kose skidaju s vlasišta njegova prirodna ulja, slabe zaštitu kože - i tako pomažu stvaranju prhuti.prhut-je-vjerojatno-posljedica-pretjeranog-rasta-gljivica_515x361n_323639
Šamponi sa selenium sulfideom ili cink pyrithioneom djeluju najbrže, ometajući brzinu stvaranja novih stanica tjemena. Oni sa salicylic acidom i sumporom omekšavaju prhut, pa se ona lakše ispire. One sa antibakterijskim sastavom uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnost infekcije, dok oni na bazi katrana usporavaju rast stanica. Šamponi na bazi katrana  se preporučuju u iznimno problematičnim slučajevima. Plavuše trebaju obratiti pozornost jer katran može kosu potamniti na smeđe.
Isperite znoj nakon sportskih aktivnosti ili fizičkog rada jer znoj iritira vlasište i pospješuje stvaranje prhuti. Ne pretjerujte sa gelovima,pjenama i lakovima jer se za njih veže masnoća. Osobe koje pate od simptoma prhuti trebaju češće prati kosu odgovarajućim pripravcima kako bi se prhut mogla kontrolirati. Vlasište uvijek treba šamponirati dva puta. Čim stanete pod tuš, najprije šamponirajte kosu i ostavite šampon na glavi sve dok traje tuširanje (5 - 10 minuta). Neposredno prije izlaska iz kade temeljito isperite kosu, a zatim prijeđite na brzo drugo šamponiranje i ispiranje.

Nema komentara:

Objavi komentar